SKAPANDE SKOLA

PRECIOUS TRASH – FÖRÄDLA DITT SKRÄP

Hur kan vi ta vara på våra resurser och använda det material som idag finns närmast i vårt moderna samhälle? I dag är det kanske inte ull, trä och lera som vi har ett överflöd av, utan våra sopor som vi kan utnyttja och skapa nytt av.
Föredrag och bildvisning om kläder och konsumtion och hur vi värderar vår tids material idag, jämfört med förr. Därefter workshop där vi förädlar vårt skräp och skapar nytt av det vi annars skulle slänga.

Tillsammans skapar vi ett moderna lapptäcke gjort av det material som vi människor har över idag – skräp.
Varje elev skapar en mindre del av lapptäcket, bitarna sammanställs sen till ett stort lapptäcke som kommer monteras upp som en utsmyckning på skolan.

MÅLGRUPP: Skolår 4-6 grundskola, skolår 4-9 särskola.

TID: 2 timmar/workshop

ANTAL: Halvklass (max 16 elever)

MATERIAL: Återbruksmaterial och övrigt sömnadsmaterial ingår.

LOKAL: Tillgång till textilslöjdssal.

FÖRKUNSKAPER: Baskunskaper på symaskin.

Denna workshop går att kombinera med Långsjö Teaters föreställning Don Quitjote i stormen. I sin överdådiga skräputrustning rider vår hjälte ut för att uträtta riddardåd och skipa rättvisa. Här blandas det klassiska banbrytande verket Don Quijote de La Mancha av Miguel Cervantes med insikter från internationell klimat- och miljöforskning och skådespelarnas egna erfarenheter av migration och utanförskap. Det sceniska uttrycket clown, mim, skådespel och levande musik berikas av Johanna Törnqvists kostymer tillverkade av skräp och gamla förpackningar.

PRECIOUS TRASH – FÖREDRAG OM KLÄDER OCH KONSUMTION

Hur kan vi ta vara på våra resurser och använda det material som idag finns närmast i vår moderna samhälle? I dag är det kanske inte ull, trä och lera som vi har ett överflöd av, utan våra sopor som vi kan utnyttja och skapa nytt av.
Föredrag, bild- och filmvisning om kläder och konsumtion och hur vi värderar vår tids material idag, jämfört med förr.

Föredraget är tänkt som inspiration och uppstart för ett arbetsområde om kläder, konsumtion och återbruk i textilslöjden.

MÅLGRUPP: Skolår 7-9 grund- och särskola, gymnasium.

TID: 1,5 tim (inklusive frågor och diskussion)

ANTAL: Obegränsat

LOKAL: Möjlighet att visa bilder och film

Föredraget går att kombinera med återkommande besök och handledning inför att skapa kläder till en modevisning.

BOKNING SKER VIA KONSTDEPARTEMENTET

KONSTDEPARTEMENTET